Met deze tips ga jij goed voorbereid naar een sollicitatiegesprek

Schiet jij al in de stress bij het denken aan een sollicitatiegesprek? Geen nood, wij geven je tips om goed voorbereid naar een sollicitatiegesprek te gaan. 

Gefeliciteerd, je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. De voorbereiding voor het gesprek kan beginnen. Want hoe cliché het ook klinkt, als jij je goed voorbereid op een sollicitatiegesprek heb je meer zelfvertrouwen en meer kans op die baan! Maar hoe zorg je ervoor dat je goed voorbereid bent? Wij hebben zes tips om je op weg te helpen. 

1. Bereid de 10 meest gestelde sollicitatievragen voor
In onze vorige blog hebben we de de 10 meest gestelde sollicitatievragen besproken. Zorg er in ieder geval voor dat je voor jezelf een antwoord paraat hebt op deze vragen. 

2. Lees de vacature 
Natuurlijk heb je de vacature al eens gelezen, maar het is goed om deze er nog eens bij te pakken en goed door te lezen. Bedenk voor jezelf alvast de overeenkomsten tussen jou en de baan die jij graag wilt bemachtigen. Zo kan je alvast nadenken over jouw eigenschappen en vaardigheden die worden gevraagd in het profiel. Ook kun je alvast voorbeelden bedenken waaruit blijkt dat jij goed aansluit bij het functieprofiel. 

3. Lees over de werkgever
Bekijk de website en verdiep je in het bedrijf. Je kunt onderzoeken wat de werkgever precies doet, hoeveel mensen er binnen de organisatie werken en wie er in de organisatie werken. Ook kun je kijken of er nog bijzondere ontwikkelingen zijn geweest de afgelopen tijd. 

4. Stel je voor
In veel sollicitatiegesprekken ontkom je er niet aan. De vraag 'vertel eens iets over jezelf'. Natuurlijk kan je zo iets uit je mouw schudden, maar dit is ook het moment om dicht te klappen. Door je 'pitch' voor te bereiden en af en toe te oefenen zorg je ervoor dat je een goede eerste indruk maakt tegenover je gesprekspartners. 

5. Bedenk zelf vragen
Het stellen van vragen betekent dat je interesse toont. Probeer dus van te voren een aantal vragen voor jezelf te bedenken die jij kunt stellen tijdens je sollicitatiegesprek. Denk bijvoorbeeld aan vragen als: 

  • Hoe ziet een typische werkdag eruit?
  • Wat wordt er van mij verwacht tijdens mijn eerste maanden?
  • Zijn er ook specifieke uitdagingen die bij deze baan horen?

6. Wie is je gesprekspartner
Verdiep je in je gesprekspartner. Dit kun je doen via Google of LinkedIn. Hoe ziet je gesprekspartner eruit, wat voor functie heeft je gesprekspartner. Misschien kun je ontdekken wat je gesprekspartner belangrijk vindt zodat je daarop kunt inspelen. 

Deel deze pagina via