Wat trek je aan naar een sollicitatiegesprek?

Je hebt een sollicitatiegesprek. De vraag die je ongetwijfeld bezig zal houden is wat trek je aan? Je kleding heeft invloed op de indruk die je maakt. Daarom is het verstandig om goed na te denken wat jij uit de kast trekt. Vooral de kleuren van je kleding verklappen een heleboel over je persoonlijkheid. Dus, wat trek jij aan naar een sollicitatiegesprek?

Wat voor bedrijf is het?
Een informele uitstraling staat goed bij een bedrijf in de logistieke sector en een formelere look past bij een advocatenkantoor. Bedenk van te voren goed bij wat voor soort bedrijf je op gesprek gaat en stem daar je kledingstijl op af. Vind je het lastig om een outfit te kiezen voor je sollicitatiegesprek? Kies dan altijd voor een nette look. Je laat daarmee zien dat je representatief bent en dat je er verzorgt uitziet. Een afwijzing op een nette outfit zal je niet zo snel overkomen, een slordige look kan wel zorgen voor vraagtekens bij een bedrijf.

De kleuren van je outfit
Niet alleen de stijl maar ook de kleur van je kleding kan een signaal afgeven. Wil je voor een outfit met de kleur rood gaan dan straal je kracht uit, met wit laat je zien dat je puur en georganiseerd bent en zwart kan afstand creëren. Wil je een professionele zakelijke uitstraling dan kan je het beste voor grijs, donkerblauw of bruin gaan. Denk van te voren goed na over wat jij aantrekt en vooral wat je wilt uitstralen. 

Less is more
Dit geldt zeker in het geval van een sollicitatiegesprek. Draag je graag een pet of houd je van veel sieraden? Als je naar een sollicitatiegesprek gaat is het aan te raden om niet voor te opvallende of teveel accessoires te gaan. Natuurlijk mag jij je eigen stijl laten zien, maar zorg er dan wel voor dat je een bewuste keuze maakt. Kies bijvoorbeeld voor je mooiste opvallende item, denk aan een bijzondere ketting, tas of schoenen. Eigenlijk is de gouden regel 'less is more' overal in te hanteren. Denk bijvoorbeeld aan je make-up, heftige make-up kan nogal afschrikken net als felle lange nagels of een piercing in het gezicht. Het is allemaal geaccepteerd en er is niks mis met jouw stijl maar tijdens een sollicitatiegesprek wil je natuurlijk de beste versie van jezelf laten zien. Houd je look daarom simpel en maak een professionele indruk. 

Heb je je al voorbereid op je sollicitatiegesprek? Wij hebben de 10 meest gestelde sollicitatie vragen voor je op een rijtje gezet. 

Wil je zeker weten dat je een goede indruk maakt? Wij hebben de belangrijkste adviezen voor je op een rijtje gezet. 

  • Check de bedrijfscultuur waar jij op gesprek gaat en kijk welke outfit daarbij past.
  • Zorg dat je je comfortabel voelt in de kleding die je draagt. 
  • Kijk goed of je kleding schoon en gestreken is. 
  • Check of je schoenen passen bij je outfit en of ze schoon zijn. 
  • Heb je je gehouden aan het 'less is more' principe? ;)
Deel deze pagina via