Wat is de gebruikelijke sollicitatieprocedure?

Je hebt gesolliciteerd op een functie en bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Super! Maar nu? Wat kun je verwachten en hoe verloopt de procedure? Om je hierbij op weg te helpen, bespreken we in deze blog de gebruikelijke sollicitatieprocedure.

Eerste sollicitatiegesprek
Op basis van de sollicitatiebrieven en CV's maakt de werkgever een eerste selectie van kandidaten die zij geschikt vinden voor de functie. Deze kandidaten nodigen zij uit voor een eerste gesprek. Zit jij hier ook bij, bereid je dan voor op een oriënterend gesprek. Vaak met de personeelsfunctionaris of recruiter. Doel van het gesprek is om jou beter te leren kennen. Op basis van de vragen proberen zij een indruk te krijgen van wie je bent en erachter te komen of de functie en het bedrijf bij jou passen. Je wilt natuurlijk een goede eerste indruk achterlaten, dus het is belangrijk dat je je goed voorbereidt. Lees daarom ook onze blog Met deze tips ga jij goed voorbereid naar een sollicitatiegesprek.

Tweede sollicitatiegesprek
Na de eerste gespreksronde bepaalt de werkgever wie de beste indruk heeft achter gelaten. Deze personen gaan door naar een tweede gesprek. Ben jij één van deze kandidaten? Ga er dan vanuit dat je een gesprek hebt met je (mogelijk) toekomstige leidinggevende en dat er dieper wordt ingegaan op de functie. De vragen die gesteld worden, gaan dan ook vooral over jouw kennis, ervaring en motivatie. Daarom raden we je aan om onze blog de 10 meest gestelde sollicitatievragen even door te spitten.

Soms is een assessment of persoonlijkheidstest onderdeel van de sollicitatieprocedure. Met het assessment probeert de werkgever inzicht te krijgen in je werk- en denkniveau, leervermogen, karaktereigenschappen, competenties en interessegebieden. Op internet zijn verschillende voorbeeldtesten te vinden. Als je weet wat voor assessment je krijgt, maak dan wat voorbeeldtesten zodat je goed bent voorbereid.

Arbeidsvoorwaardengesprek
Word je uitgenodigd voor een arbeidsvoorwaardengesprek, dan heb je de functie binnen handbereik. De werkgever wil immers met jou verder. Nu is het zaak om overeenstemming te bereiken over je salaris, secundaire arbeidsvoorwaarden, type contract en het aantal uren dat je gaat werken. Dit is een uitgelezen moment om een salarisverhoging te vragen. Het is misschien wat ongemakkelijk, maar je nieuwe werkgever zal je altijd een aanbod doen waarbij er ruimte is voor onderhandelen. Bedenk daarom van te voren wat je wilt verdienen, kijk goed naar de secundaire arbeidsvoorwaarden en neem de tijd om er thuis rustig over na te denken.

Deel deze pagina via