Social media en solliciteren: de valkuilen

  • 10 september 2020
  • Sollicitatietips
  • Marja Dijkstra

Ben jij van plan om te gaan solliciteren? Dan ga je natuurlijk aandacht besteden aan het maken van een curriculum vitae (cv) en een sollicitatiebrief. Want hiermee wil je een goede eerste indruk maken en uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. Maar wist je dat recruiters en werkgevers naast het screenen van je cv en brief ook je social media profielen bekijken? Ga je solliciteren? Wees je dan ook bewust welke online indruk je maakt. Dit zijn de valkuilen.

Social media en solliciteren: de valkuilen

Je social media profielen kunnen je helpen in het vinden van een nieuwe baan. Maar dan is het wel belangrijk dat je je bewust bent van wat je op social media plaatst. Recruiters en werkgevers vormen nou eenmaal een mening van hetgeen wat ze zien. Post jij graag je gekke stap avonden? Dan is dat het beeld dat je de buitenwereld van jezelf geeft. Net zoals dat jij aandacht besteedt aan de indruk die je achter laat met jouw cv en je sollicitatiebrief wil je ook online de juiste uitstraling hebben. Dat betekent niet dat jij jezelf niet mag zijn op social media. Je kunt je er alleen wel bewust van zijn wat je openbaar zet.

Dit zijn de valkuilen van social media en solliciteren 

 
Tip 1: foto’s en video’s
Ah leuk de foto’s van je wilde stapavonden. Natuurlijk is het harstikke leuk dat jij van stappen houdt. Waarschijnlijk houdt de recruiter of je nieuwe werkgever ook wel van een feestje. Post jij graag de foto’s van een wilde stapavond? Bekijk dan eerst of je er niet totaal laveloos op staat. Dit geeft hoe dan ook een bepaalde indruk van jou die je waarschijnlijk helemaal niet wilt maken. Je hoeft echt niet te stoppen met het posten van je stap avonturen, gewoon selectief zijn in welke foto’s je plaatst is al genoeg. Bekijk ook de filmpjes en foto’s waarin jij wordt getagd, want ook die komen op je tijdlijn en zijn zichtbaar voor anderen.

Tip: op facebook kun je instellen dat foto’s en video’s waarin jij wordt getagd eerst toestemming van jou nodig hebben voordat ze op je tijdlijn verschijnen.

Tip 2: taalgebruik
Even snel een bericht posten op social media, je ziet het vaak voorbij komen. Helemaal niets mis mee zou je denken. Toch staan deze ‘even snel berichten’ vaak vol met spelfouten en onlogisch taalgebruik. Jammer want recruiters en werkgevers die dit van jou lezen denken al snel dat je grammatica niet op orde is of dat je een slordig type bent. Een gemiste kans als jij van jezelf weet dat dit helemaal niet geval is. Let ook op de vorm van je taalgebruik. Ook het gebruik van grof taalgebruik laat van jou niet de meest positieve indruk achter. Dubbelcheck de berichten dus goed voordat je ze plaatst op social media. Natuurlijk word je echt niet afgerekend op een onjuist ‘d’tje’ of ‘t’je’ maar grof taalgebruik of enorm slordig geschreven berichten kunnen je imago wel in gevaar brengen.

Tip 3: klagen
Pas op met jezelf uiten via social media. Heb je in een restaurant gegeten waar je totaal niet tevreden over bent, vind je je vorige werkgever vreselijk, kom je dingen tegen via social media die niet bij jou passen? Wanneer je dit uit via social media dan word je al snel gezien als een zeurend persoon. Ook al ben je dat misschien helemaal niet en is het in sommige gevallen terecht dat je het ergens niet mee eens bent. Recruiters en werkgevers vinden het prettig om een vrolijk en positief persoon aan te nemen. Probeer je dus in te houden met het uiten van negatieve berichten via social media. Vergeet niet dat de reacties die jij plaatst onder berichten van anderen ook vaak zichtbaar worden voor vrienden en vrienden van vrienden.

Tip 4: wees eerlijk
Kijk goed wat je op je social media profielen aan info hebt staan. Heb je bijvoorbeeld je werkgevers vermeld en de periode wanneer je er werkzaam bent geweest? Zorg er dan wel voor dat dit op je cv hetzelfde is. Heb je een ander cv dan de info die over jou te vinden is op social media dan komt dat niet heel positief over.

Wees je bewust van je online activiteiten

Kortom, ga je solliciteren check dan je social media. Staan er onwaarheden op, ongepaste foto’s of berichten waarvan je niet wilt dat een toekomstige werkgever ze ziet of die je baankansen in de weg staan? Dan kan je dat beter van te voren aanpassen dan wanneer je aan tafel tijdens een sollicitatiegesprek iets hebt uit te leggen of erger, je wordt niet uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. 

Auteur

Marja Dijkstra

B2B-marketeer

Marja Dijkstra werkt sinds 2007 als B2B-marketeer bij MF. Zij schrijft onder andere artikelen voor mf.nl.

Lees onze sollicitatietips

Wat te doen als je niet aan alle functie-eisen voldoet? Maar wel die baan wil!

Sollicitatietips

Wat te doen als je niet aan alle functie-eisen voldoet? Maar wel die baan wil!

Ken jij het ook? Je ziet de perfecte baan voorbijkomen, maar helaas voldoe je niet volledig aan het gestelde eisenprofiel, terwijl de functieomschrijving wel al jouw wensen afvinkt. Toch besluit je niet te solliciteren en dat is zonde! Een werkgever zoekt namelijk niet altijd een kandidaat die 100 procent aan alle eisen voldoet. Wij leggen je aan de hand van 5 tips uit hoe je toch die baan weet te bemachtigen. Ook wanneer je niet aan alle functie-eisen voldoet.
Lees meer
De 10 meest gestelde sollicitatievragen

Sollicitatietips

De 10 meest gestelde sollicitatievragen

Geen sollicitatiegesprek is hetzelfde. Toch kun je een aantal vragen voorbereiden die vrijwel altijd worden gevraagd. Hieronder vind je 10 meest gestelde vragen. Een goede voorbereiding is het halve werk, dus zorg dat je op deze vragen een goed en beknopt antwoord paraat hebt.
Lees meer
Met deze tips ga jij goed voorbereid naar een sollicitatiegesprek

Sollicitatietips

Met deze tips ga jij goed voorbereid naar een sollicitatiegesprek

Schiet jij al in de stress bij het denken aan een sollicitatiegesprek? Geen nood, wij geven je tips om goed voorbereid naar een sollicitatiegesprek te gaan.
Lees meer
Wat trek je aan naar een sollicitatiegesprek?

Sollicitatietips

Wat trek je aan naar een sollicitatiegesprek?

Je hebt een sollicitatiegesprek. De vraag die je ongetwijfeld bezig zal houden is wat trek je aan? Je kleding heeft invloed op de indruk die je maakt. Daarom is het verstandig om goed na te denken wat jij uit de kast trekt. Vooral de kleuren van je kleding verklappen een heleboel over je persoonlijkheid. Dus, wat trek jij aan naar een sollicitatiegesprek?
Lees meer
Wat is de gebruikelijke sollicitatieprocedure?

Sollicitatietips

Wat is de gebruikelijke sollicitatieprocedure?

Je hebt gesolliciteerd op een functie en bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Super! Maar nu? Wat kun je verwachten en hoe verloopt de procedure? Om je hierbij op weg te helpen, bespreken we in deze blog de gebruikelijke sollicitatieprocedure.
Lees meer
Hoe maak je een goede eerste indruk?

Sollicitatietips

Hoe maak je een goede eerste indruk?

Je kunt maar één keer een eerste indruk maken. Je gesprekspartner vormt in de eerste paar minuten van het gesprek al een beeld van je. In de loop van het gesprek is het moeilijk om je gesprekspartner op andere gedachten te brengen. Een goede reden dus om te werken aan een goede eerste indruk.
Lees meer