Tips voor het schrijven van een sollicitatiebrief

  • 18 augustus 2020
  • Sollicitatietips
  • Marja Dijkstra

Je komt een leuke vacature tegen en bent gelijk enthousiast. Dit is dé vacature voor jou! Maar hoe zorg je ervoor dat jij die baan ook krijgt? Nou, dat begint met een goede sollicitatiebrief. En daar kan iedereen, hoe goed je ook kunt schrijven, wel wat hulp bij gebruiken. In deze blog geven je daarom wat praktische tips voor het schrijven van een sollicitatiebrief.

Tips voor het schrijven van een sollicitatiebrief

1. Lees de vacaturetekst goed door

Het begint met een goede voorbereiding. Lees de vacaturetekst aandachtig door en noteer de drie belangrijkste functie-eisen en taken. Deze punten vormen de basis voor je brief. Gebruik de bewoordingen die de werkgever ook gebruikt. Hiermee laat je zien dat je de werkgever echt begrijpt.

2. Neem telefonisch contact op

Heb je je voldoende verdiept in de vacature, dan is het tijd om te gaan bellen. Met bellen zorg je ervoor dat meer te weten komt over de functie, want lang niet alle informatie over de baan staat in de vacaturetekst. Bovendien heb je door vooraf te bellen jouw naam al een keer laten vallen bij de contactpersoon.

Maak voordat je belt een lijst met vragen die je wilt gaan stellen. Vragen die je zou kunnen stellen zijn:

  • Omschrijf in je eigen woorden de inhoud van de functie en vraag de contactpersoon of je het zo goed verwoord hebt en of hij/zij nog toevoegingen heeft.
  • Vraag wat de eerste drie taken zijn die je op zou moeten pakken, mocht je worden aangenomen voor deze functie.
  • Vraag naar de bedrijfscultuur en type medewerkers die er werken.
  • Vraag hoe het team waarin je wellicht komt te werken eruit ziet.
  • Vraag aan wie je de sollicitatie kunt richten, tenzij dit al vermeld staat in de vacaturetekst

3. Schrijf een duidelijke en overzichtelijke brief

Inleiding
Dit is het moment om de aandacht van de lezer te pakken. Je wilt tenslotte dat je brief van begin tot eind gelezen wordt. Begin daarom met een sterke openingszin waar jouw enthousiasme van afstraalt. Schrijf bijvoorbeeld over wat je het meeste opvalt aan de functie, wat je aanspreekt aan het bedrijf, vertel iets over jezelf of over iets wat je belangrijk vindt en wat aansluit bij functie.

Jouw motivatie voor de functie
Dat je enthousiast bent over de functie of de organisatie is wel duidelijk, anders had je immers niet geschreven. Het is juist belangrijk dat aangeeft waarom de functie en organisatie jou zo aantrekken. Wees enthousiast, persoonlijk en geloofwaardig. Schrijf wat je werkelijk beweegt om te solliciteren en geef aan wat jij leuk en interessant vindt.

Onderbouwing van je geschiktheid
Waarom moeten ze jou uitnodigen voor een gesprek? Omdat jij natuurlijk de beste kandidaat bent. En juist dat moet je onderbouwen. Je moet laten zien waarom deze functie aansluit bij jouw werkervaring, interesses en vaardigheden. Hier komen de 3 belangrijkste functie-eisen en taken die je in de voorbereiding hebt opgeschreven van pas. Omschrijf jouw ervaring en kwaliteiten op deze punten en maak het concreet met voorbeelden.

Zorg er wel voor dat het geen herhaling wordt van je CV. Gebruik de brief juist om bepaalde zaken van je cv toe te lichten. Zeg bijvoorbeeld iets over jouw werk als verkoopmedewerker, maar vertel vooral hoe je leerde omgaan met klanten en waarom jou dat nu geschikt maakt voor de functie.

Afsluiting
Sluit af met een korte samenvatting en het aanbod dat je je brief graag mondeling wilt komen toelichten. Je wilt immers uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. Laat weten dat je de lezer graag persoonlijk wilt ontmoeten.

4. Check, check dubbelcheck

Heb je je sollicitatiebrief af? Mooi! Maar stuur ‘m niet direct door. Laat de brief in ieder geval nog even tegenlezen door een vriend of vriendin. Het kan best zijn dat er nog een foutje inzit die jij over het hoofd hebt gezien.

Zorg dat je jouw sollicitatiebrief pas verstuurt als je ‘m hebt gecontroleerd op:

  • spelfouten; gebruik de spellingschecker
  • lengte; maximaal 1 a 2 A4-tjes
  • zinnen; gebruik korte zinnen en vermijd te lange zinnen en bijzinnen
  • de juiste aanhef; controleer of je de juiste naam hebt gebruikt
  • tone of voice; controleer aan de hand van de vacaturetekst of jouw taalgebruik past bij het bedrijf

Auteur

Marja Dijkstra

B2B-marketeer

Marja Dijkstra werkt sinds 2007 als B2B-marketeer bij MF. Zij schrijft onder andere artikelen voor mf.nl.

Lees onze sollicitatietips

Wat te doen als je niet aan alle functie-eisen voldoet? Maar wel die baan wil!

Sollicitatietips

Wat te doen als je niet aan alle functie-eisen voldoet? Maar wel die baan wil!

Ken jij het ook? Je ziet de perfecte baan voorbijkomen, maar helaas voldoe je niet volledig aan het gestelde eisenprofiel, terwijl de functieomschrijving wel al jouw wensen afvinkt. Toch besluit je niet te solliciteren en dat is zonde! Een werkgever zoekt namelijk niet altijd een kandidaat die 100 procent aan alle eisen voldoet. Wij leggen je aan de hand van 5 tips uit hoe je toch die baan weet te bemachtigen. Ook wanneer je niet aan alle functie-eisen voldoet.
Lees meer
De 10 meest gestelde sollicitatievragen

Sollicitatietips

De 10 meest gestelde sollicitatievragen

Geen sollicitatiegesprek is hetzelfde. Toch kun je een aantal vragen voorbereiden die vrijwel altijd worden gevraagd. Hieronder vind je 10 meest gestelde vragen. Een goede voorbereiding is het halve werk, dus zorg dat je op deze vragen een goed en beknopt antwoord paraat hebt.
Lees meer
Met deze tips ga jij goed voorbereid naar een sollicitatiegesprek

Sollicitatietips

Met deze tips ga jij goed voorbereid naar een sollicitatiegesprek

Schiet jij al in de stress bij het denken aan een sollicitatiegesprek? Geen nood, wij geven je tips om goed voorbereid naar een sollicitatiegesprek te gaan.
Lees meer
Wat trek je aan naar een sollicitatiegesprek?

Sollicitatietips

Wat trek je aan naar een sollicitatiegesprek?

Je hebt een sollicitatiegesprek. De vraag die je ongetwijfeld bezig zal houden is wat trek je aan? Je kleding heeft invloed op de indruk die je maakt. Daarom is het verstandig om goed na te denken wat jij uit de kast trekt. Vooral de kleuren van je kleding verklappen een heleboel over je persoonlijkheid. Dus, wat trek jij aan naar een sollicitatiegesprek?
Lees meer
Wat is de gebruikelijke sollicitatieprocedure?

Sollicitatietips

Wat is de gebruikelijke sollicitatieprocedure?

Je hebt gesolliciteerd op een functie en bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Super! Maar nu? Wat kun je verwachten en hoe verloopt de procedure? Om je hierbij op weg te helpen, bespreken we in deze blog de gebruikelijke sollicitatieprocedure.
Lees meer
Hoe maak je een goede eerste indruk?

Sollicitatietips

Hoe maak je een goede eerste indruk?

Je kunt maar één keer een eerste indruk maken. Je gesprekspartner vormt in de eerste paar minuten van het gesprek al een beeld van je. In de loop van het gesprek is het moeilijk om je gesprekspartner op andere gedachten te brengen. Een goede reden dus om te werken aan een goede eerste indruk.
Lees meer