• Algemeen
  • Praktische tips voor het stellen én behalen van je doelen

Praktische tips voor het stellen én behalen van je doelen

  • 12 januari 2021
  • Algemeen
  • Marja Dijkstra

Zo aan het begin van het nieuwe jaar regent het goede voornemens, frisse ambities en nieuwe doelen die dit jaar gehaald moeten worden. Helaas blijft het vaak bij voornemens en komt er in de praktijk weinig van terecht. Hoe zorg je ervoor dat je je doelen dit jaar wél haalt? Wij geven je in deze blog een aantal praktische tips.

Praktische tips voor het stellen én behalen van je doelen

Doelen stellen

Het begint uiteraard met het stellen van doelen en dat klinkt makkelijker dan het is. Want vaak gaat het daar al mis. Een doel moet namelijk helder, ambitieus én haalbaar zijn. En dat maakt het zo lastig. Belangrijk bij het bepalen van je doelen is in de eerste plaats ontdekken wat je drijfveren zijn. Waarom ben je dit werk gaan doen? Waarvan gaat je hart sneller kloppen? En wat wil je bereiken?

Je doelen hoeven trouwens niet alleen over je loopbaan te gaan. Het is juist heel goed om een combinatie van persoonlijke, zakelijke en sportieve doelen op te stellen. Deze kunnen elkaar versterken en geven je leven richting.

Er zijn verschillende modellen die je kunnen helpen bij het opstellen van je doelen, zoals Ikigai en BHAG. Ikigai is een Japans concept wat betekent ‘een reden voor bestaan’. In je ikigai komen vier componenten samen: je houdt ervan, anderen hebben er baat bij, je kunt ervoor betaald worden en je bent er goed in. BHAG staat voor Big, Hairy, Audacious Goal. Met andere woorden het absolute doel wat je voor ogen hebt, je stip op de horizon waar je naar toe wilt.

Overige tips bij het opstellen van doelen:

  • Je doel moet oproepen tot actie, een positieve verandering teweeg brengen. Zorg voor een doel dat je in een jaar kunt bereiken. Heb je een groter doel wat je bijvoorbeeld in drie jaar wilt bereiken, deel deze op in subdoelen.
  • Focus op wat je wilt en niet op wat je niet wilt; omschrijf je doel positief
  • Schrijf je doelen op en omcirkel de drie belangrijkste doelen en ga daar eerst mee aan de slag.

Maak je doelen vervolgens SMART: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden. Zo formuleer je concrete doelen – ambitieus maar haalbaar – en is de kans groot dat je ze ook echt gaat realiseren.

     
  Specifiek omschrijf wat je concreet wilt bereiken 
  Meetbaar zorg dat de uitkomsten meetbaar zijn, koppel cijfers aan je doelen
  Acceptabel zorg dat jij achter je doelen staat en je omgeving ook
  Realistisch zorg dat je doelen niet te moeilijk/makkelijk zijn 
  Tijdsgeboden bepaal op welk moment jij je doel moet hebben bereikt
     

Doelen behalen

Je hebt je doelen gesteld, da’s mooi! Nu is het zaak om ze te behalen. De drie belangrijkste componenten bij het behalen van doelen zijn aandacht, focus en tijd.

Aandacht
Geef je doelen aandacht door ze op te schrijven of visueel te maken. Maak een lijst of zoek een foto die past bij het doel dat je wilt behalen of maak er een moodboard. Hang het vervolgens op waar je het elke dag ziet. Op deze manier ‘programmeer’ jij jouw hersenen om dit doel te bereiken. Deze methode wordt ook veel toepast door topsporters.

Focus
Een doel geeft richting, maar wat we dagelijks doen is de sleutel voor verandering. Focus je daarom op het proces en niet op het einddoel. Wij zijn gewoontedieren. Door onze gewoontes doen we wat we doen en zijn we wie we zijn. Veranderingen en nieuwe dingen aanleren zijn vaak lastig. Maak het je dus zo eenvoudig mogelijk en doe het in kleine stapjes. Plan bijvoorbeeld vaste momenten in om je te richten op je nieuwe doelen.

Tijd
Maak een realistisch tijdsplan voor je doelen. Zo krijg je een overzicht van wat je wanneer gaat doen om je doel te realiseren. Leg hierin ook je tussenstappen en taken vast, zodat het een echt actieplan wordt. Heb je een stap gehaald of taak volbracht? Beloon jezelf dan en trakteer jezelf op iets wat je leuk vindt. Door jezelf te belonen is het volhouden makkelijker en stimuleert het je om de volgende stap op te pakken.

Veel succes met het behalen van je doelen voor dit jaar! En, is één van je doelen het vinden van een nieuwe baan? Dan helpen wij je graag. Wil je weten hoe? Neem dan gerust contact met ons op.

Auteur

Marja Dijkstra

B2B-marketeer

Marja Dijkstra werkt sinds 2007 als B2B-marketeer bij MF. Zij schrijft onder andere artikelen voor mf.nl.

Lees onze blogartikelen

HR trends 2024: de 4 belangrijkste thema's

Arbeidsmarkt

HR trends 2024: de 4 belangrijkste thema's

In 2024 zijn er vier thema’s die de HR-agenda beheersen. Zo hebben we nog steeds te maken met een krappe arbeidsmarkt, waardoor ook het investeren in de opleiding en ontwikkeling van medewerkers een belangrijke factor blijft. Daarnaast zet de ontwikkeling en integratie van kunstmatige intelligentie (ai) op de werkvloer zich door en blijft het welzijn van medewerkers hoog op de agenda staan. In deze blog nemen we deze thema’s op HR-gebied met je door.
Lees meer
Hoe vind je personeel op een krappe arbeidsmarkt?

Arbeidsmarkt

Hoe vind je personeel op een krappe arbeidsmarkt?

We kunnen er niet omheen, de krapte op de arbeidsmarkt is overal voelbaar. Inmiddels kampen alle sectoren met een tekort aan personeel. Dat zie je ook terug in de cijfers; er zijn meer vacatures dan actief werkzoekenden. Dit levert veel werkgevers een uitdaging op, want waar vind je voldoende geschikt personeel? Daarom geven we hieronder enkele tips die je kunnen helpen om personeel te vinden op een krappe arbeidsmarkt.
Lees meer
Wat zijn de verschillen tussen een zzp’er, uitzendkracht of een medewerker in loondienst?

Wet- en regelgeving

Wat zijn de verschillen tussen een zzp’er, uitzendkracht of een medewerker in loondienst?

Als je extra hulp kunt gebruiken binnen je bedrijf, heb je de keuze om een zzp’er of uitzendkracht in te huren óf iemand zelf in dienst te nemen. Het kan allemaal, maar wat past het beste bij jouw situatie? Er hangen namelijk verschillende regels en consequenties aan vast. Wij hebben de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rij gezet.
Lees meer
Robotisering: hoe bereid je je hierop voor?

Arbeidsmarkt

Robotisering: hoe bereid je je hierop voor?

We kunnen er niet omheen: de digitalisering en de komst van intelligente robots zullen ingrijpende gevolgen hebben voor de arbeidsmarkt. Meer dan de helft van de banen zal binnen afzienbare tijd worden overgenomen door robots. Maar daar tegenover staat dat er ook nieuwe banen bijkomen. Veel werkgevers vinden het moeilijk om in te schatten hoe robotisering en digitalisering het werk gaat beïnvloeden. In deze blog geven we daarom tips hoe je je hierop kunt voorbereiden.
Lees meer
Flexibilisering arbeidsmarkt: wat betekent dit voor jouw bedrijf?

Wet- en regelgeving

Flexibilisering arbeidsmarkt: wat betekent dit voor jouw bedrijf?

De flexibilisering van de arbeidsmarkt groeit nog steeds. Of dit een goede ontwikkeling is, daar zijn de meningen over verdeeld. Maar wat betekent de toenemende flexibilisering nu concreet voor jouw bedrijf? En hoe ga je daarmee om in je personeelsbeleid? Een flexibele arbeidsmarkt biedt namelijk kansen maar ook uitdagingen.
Lees meer
Tips voor het behouden van personeel

Arbeidsmarkt

Tips voor het behouden van personeel

Het behouden van personeel is de laatste jaren steeds belangrijker geworden. Naast dat het steeds lastiger is om personeel te vinden, is het ook een uitdaging om je personeel te behouden. Eén van de onderdelen voor het behouden van personeel zijn de arbeidsvoorwaarden, en die hoeven écht niet veel duurder te zijn dan de arbeidsvoorwaarden die jij standaard aanbiedt. In deze blog lees je tips over het behouden van personeel. 
Lees meer