• Arbeidsmarkt
  • Ziekteverzuim lager in eerste kwartaal in 2023

Ziekteverzuim lager in eerste kwartaal in 2023

  • 12 juni 2023
  • Arbeidsmarkt
  • Marja Dijkstra

Het ziekteverzuim onder werknemers van bedrijven en overheid lag in het eerste kwartaal van 2023 met 5,7% lager dan dezelfde periode in 2022. In het eerste kwartaal van 2022 was het verzuim 6,3%. Dat wil zeggen dat van de 1.000 te werken dagen 63 werden verzuimd wegens ziekte.

Ziekteverzuim lager in eerste kwartaal in 2023

In het eerste kwartaal van 2023 verzuimden werknemers het meest in de bedrijfstak gezondheids- en welzijnszorg (8,1%). Ook in het openbaar vervoer (7,0%) en in de industrie (6,8%) was het ziekteverzuim hoog. Met 3,4% lag het ziektverzuim het laagst in de financiële dienstverlening. In de horeca nam het ziekteverzuim in het eerste kwartaal van 2023 af tot 4,3%. In het eerste kwartaal van 2022 lag het verzuim in deze sector nog op 6,0%.

Over het gehele jaar 2022 was het ziekteverzuimpercentage 5,6%. Van alle werknemers was in 2022 voor 57% van deze groep een verkoudheid, griep of een andere virusinfectie (waaronder COVID-19) de oorzaak van hun meest recente verzuim. Psychische klachten, overspannenheid of een burn-out werden ook relatief vaak genoemd. 12% van alle werknemers gaf aan nog nooit te hebben verzuimd.

Bron: CBS

Auteur

Marja Dijkstra

B2B-marketeer

Marja Dijkstra werkt sinds 2007 als B2B-marketeer bij MF. Zij schrijft onder andere artikelen voor mf.nl.

Lees onze andere nieuwsberichten

Wet en regelgeving

Wet voor meer zekerheid flexmedewerkers

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de wet Meer zekerheid Flexwerkers gepubliceerd. Dit wetsvoorstel bevat verschillende maatregelen die gericht zijn op het vergroten van de zekerheid en rechten van flexwerkers, terwijl tegelijkertijd enkele vormen van flexibiliteit worden beperkt. De verwachting is dat in de loop van 2024 de wet zal worden ingevoerd. De belangrijkste punten hebben wij alvast samengevat.
Lees meer

Algemeen

Feestelijke opening nieuwe vestiging MF Hoogezand

Op vrijdag 1 maart is de nieuwe vestiging van MF Hoogezand feestelijk geopend.
Lees meer

Arbeidsmarkt

Kwaliteit Nederlandse vacatureteksten slecht

Met een rapportcijfer van een 4,2 voor de gemiddelde vacaturetekst presteren de Nederlandstalige vacatureteksten ondermaats. Dit is de conclusie na een analyse van 960 vacatures uit 7 diverse sectoren.
Lees meer

Arbeidsmarkt

Toename aantal 15- en 16-jarigen met betaald werk

15- en 16-jarigen gingen in de afgelopen jaren vaker aan het werk. Dat meldt het CBS op basis van de Enquête beroepsbevolking (EBB). In deze leeftijdsgroep kwamen er de afgelopen twee jaar de meeste werkenden bij.
Lees meer

Arbeidsmarkt

Iets meer dan de helft van alle werkenden werkt voltijd

In 2023 werkte 52 procent van alle werkenden voltijd; dat wil zeggen 35 uur of meer per week. In 2023 werkte 71 procent van de mannen voltijd en werkte 31 procent van de vrouwen voltijd. Daarmee neemt het aantal mensen met een voltijdbaan volgens cijfers van het CBS verder af.
Lees meer

Arbeidsmarkt

Spanning op de arbeidsmarkt in 4e kwartaal even hoog

Door een daling van hetzelfde aantal werklozen als het aantal vacatures bleef de arbeidsmarkt in het vierde kwartaal van 2023 net zo gespannen als in het derde kwartaal. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.
Lees meer